Taloyhtiön yhtiökokous - vaadi asiasi esityslistalle
Nyt olisi viimeistään se aika vuodesta kun pitäisi pohtia haluaako jonkin asian esille taloyhtiön yhtiökokouksessa. Yhtiökokous on tilaisuus jossa kotiisi liittyvistä asioista päätetään ja osakkaalla on oikeus vaatia haluamansa asian käsittelyä yhtiökokouksessa. Asiasta pitää kuitenkin laittaa kirjallinen vaatimus hallitukselle, jotta asia saadaan mukaan yhtiökokouskutsuun. Mitähän näitä asioita voisi olla?
Mitä haluat käsiteltävän yhtiökokouksessa?
Osakkaan on itse huolehdittava, että häntä askarruttavat asiat käsitellään kokouksessa joko omana kohtanaan tai kohdassa muut asiat. Esityslistan valmistelu on se vaihe, jossa osakas varmistaa, että pääsee esittämään asiansa kokouksessa. Tällöin myös päätös asiasta kirjataan yhtiökokouksen pöytäkirjaan.
Hallitukselle tulee laittaa siis kirjallinen vaatimus, että haluaa asian käsiteltäväksi yhtiökokoukseen. Vaatimuksessa kannattaa perustella mahdollisimman hyvin, miksi ehdotus olisi taloyhtiön kannalta järkevä. Usein hallitus liittää vaatimuksen myös yhtiökokouskutsuun, jolloin muut osakkaat ehtivät perehtyä asiaan.
Asioita, joita voi vaatia esityslistalle mm.
Yhdenvertaisuusperiaate: Onko joku osakas saanut jotain, mitä sinulla ei ole?
Korjaustarve: Johonkin korjaustarpeeseen liittyvä ehdotus (putket, kosteus, sisäilma, lämpövuodot jne.). Voisiko kokoukseen pyytää asiantuntijaa kertomaan ratkaisuvaihtoehdoista ja kustannustasoista?
Onko jotain talveen liittyvää, joka on nyt tullut mieleen ja jonka haluat saattaa kuntoon ennen ensi talvea.
Epäilyttääkö yhtiön toiminta (hallinnosta ja kirjanpito tietyltä päättyneeltä ajanjaksolta tai tietyt toimenpiteet). Ehdotus tarkastuksen toimittamisesta on tehtävä yhtiökokouksessa. Asialle tarvitaan yhden kymmenesosan osakkeiden kannatus tai yksi kolmasosa kokouksessa edustetuista osakkeista, jotta hakemus aluehallintovirastoon voidaan tehdä.
Joskus osakkaat valittavat, että heillä ei ole mahdollisuuksia vaikuttaa taloyhtiön asioihin, koska siellä on jokin klaani joka päättää mitä tehdään ja mitä ei. No, teoriassahan tämä mahdollisuus on olemassa. Päätökset perustuvat demokratiaan, ja demokratiassa on se ikävä puoli, että enemmistö voittaa, vaikka olisivat väärässäkin. Tahtotiloja on joka tapauksessa erilaisia. Toisille osakkeen arvon säilyttäminen tai jopa nostaminen on tärkeintä, toisille kenties viihtyvyys, joka sekin lopulta on kuitenkin subjektiivinen käsite.
Toisaalta pitää muistaa myös yhdenvertaisuusperiaate, eli tähän et tarvitse muiden hyväksyntää, mikäli joku osakas on jotain joskus saanut, mutta sinä et.
Kokoukseen valmistautuminen
Parasta vaikuttamista taloyhtiössä on seurata asioita, lukea tiedotteet ja tutustua virallisiin kokousasiakirjoihin jo ennakkoon sekä käydä vuoden varrella vuoropuhelua isännöitsijän ja hallituksen jäsenten kanssa.
Hallituksen kunnossapitotarveselvitykseen on syytä tutustua huolella. Tehdäänkö asioille riittävästi tai peräti liikaa. Kilpailuttaminen on tärkeää valvoa. Taloyhtiöille tehdyt tarjoukset saattavat tuntua todella suurilta. Ne kannattaa aina kyseenalaistaa. Ensimmäinen kysymys on tietenkin, että mitä oikeasti pitää minimissään tehdä? Halutaanko minimiä parempaa? Ja mikä on todellinen normituotantoaika – ja siten hyväksyttävissä oleva remontin kustannus?
Esimerkki: Parvekkeiden kuntotutkimuksen perusteella toimitettiin tarjouspyynnöt lukuisille urakoitsijoille, joista neljä teki tarjouksen. Kysymyksessä oli noin 20 huoneiston kokoisen taloyhtiön parvekeremontti. Tarjoukset olivat yhteensä 240.000 euron molemmin puolin. Koska kustannus tuntui kohtuuttomalta, teetettiin uusi kuntotutkimus – kyseenalaistaen eri asioiden välttämättömyys. Välttämätöntä oli lopulta toteuttaa 20.000 euron remontti. Mitä tästä opimme? Ei ole aina urakoitsijan tarjouksen vika, että summa on suuri, myös kuntotutkimuksen määrittelyissä pitää olla tarkkana. On eri asia pyytää, että ”laitetaan tuo kuntoon”, kuin että kategorisoi eri toimenpiteet ’ehdottomasta minimistä’ ’totaaliseen kunnostukseen’.
Varaudu kokouksen venymiseen. Valitettavasti kokous usein venyy siitä syystä, että osakkaat ja asukkaat eivät ole tutustuneet kokousaineistoon ja mm. taloudelliset raportit joudutaan käymään pahimmassa tapauksessa rivi riviltä sen sijaan, että keskityttäisiin tiettyihin pääkohtiin ja poikkeamiin.
Toimi näin
Pysähdy nyt ihan ensin miettimään, mitä asioita pitäisi edistää tai mitkä ovat pielessä
Jos mahdollista keskustele naapurien (myös hallituksen jäsenten) kanssa, miten he asian kokevat. Sinun ei tarvitse olla samaa mieltä, mutta sieltä saattaa tulla näkemyksiä, joita et ole tullut ajatelleeksi.
Laita hallitukselle kirjallinen vaatimus, että haluat asian käsiteltäväksi yhtiökokouksessa, ja perustele mahdollisimman hyvin.
Voit edelleen jatkaa vuoropuhelua naapurien kanssa, mikäli asia on sen kaltainen, että siihen tarvitaan enemmistön päätös. Tavoitteenasihan on saada enemmistö puolellesi.
Muista hyödyntää kyselyoikeus kokouksessa. Jälkikäteen et välttämättä saa tarkkoja tietoja. Mutta yhtiökokouksessa hallituksen ja isännöitsijän on osakkeenomistajan pyynnöstä annettava tarkempia tietoja seikoista, jotka voivat vaikuttaa kokouksessa käsiteltävän asian arviointiin. Jos kokouksessa käsitellään tilinpäätöstä, velvollisuus koskee myös yhtiön taloudellista asemaa yleisemmin. (Tietoja ei kuitenkaan saa antaa, jos niiden antaminen tuottaisi yhtiölle olennaista haittaa.)
Jos et itse pääse osallistumaan yhtiökokoukseen, voit aina antaa valtakirjan jollekin, jonka kanssa ajatukset yhtiön tilasta ja hoidosta ovat yhteneväisiä, tai ulkopuoliselle asiantuntijalle, joka hoitaa homman puolestasi.
Tässä vielä linkki yhtiökokousoppaaseen.
Ja lopuksi, uskalla pyytää apua.