Kesähuvilat ja – mökit voivat pahimmillaan olla ahdistavia taistelutantereita yhteiskäytössä. Nimittäin riitaisat ihmiset saavat aikaan riidan missä vain ja mistä tahansa syystä. Kesämökkiläisten keski-ikä on nykyisin 62 vuotta. Se tarkoittaa, että sukupolvenvaihdos on ajankohtainen entistä useammassa vapaa-ajan asunnossa. Noin 500 000 kesämökin lisäksi on 100 000 tyhjilleen jäänyttä pientilaa, jotka ovat muuttuneet vapaa-ajan asunnoiksi. Tänä päivänä useimmilla mökeillä on enemmän tunnearvoa kuin taloudellista arvoa. Kulut juoksevat kuitenkin koko ajan. Mökille ei välttämättä edes löydy ostajaa ja purkaminenkin on kallista. Vapaa-ajan asunto voi kuitenkin olla monelle erittäin tärkeä henkireikä ja siitä ei haluaisi millään luopua. Yhteisomistajuus voisi periaatteessa olla ratkaisu monessa tilanteessa - jos vain sen onnistuu saada toimimaan. #pienenihmisenasialla #heikommanasiallla #sejokaonoikeessa
Riita voi äityä niin pahaksi, että joku osakkaista päättää myydä osuutensa ulkopuoliselle.
Yhteisomistuksesta kannattaa tehdä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa selkeä sopimus. Nimittäin kesäpaikkojen yhteisomistus on lisännyt mökkikiistoja entisestään. Tilanteesta saattaa ajan kanssa muodostua erittäinkin ”ratkiriemukas”, jos joku osakkaista päättääkin myydä ulkopuoliselle osuutensa mieluummin kuin antaa jonkun osakkaista lunastaa sen. Eipä se helposti tällainen osuus myytävissä ole, kun on muitakin käyttäjiä, mutta äärimmäisessä tilanteessahan siinä voi onnistua ajatuksella ”kiusa se on pienikin kiusa”.
Tilanne on toki eri, jos perittävä on määrännyt testamentissaan etuosto-oikeuden jollekin. Tällöin etuosto-oikeuden saaneella henkilöllä on oikeus lunastaa kuolinpesän omaisuutta sillä hinnalla, mikä siitä on kaupassa tarjottu. Mikäli siis kuolinpesän osakas on saanut testamentilla etuosto-oikeuden, on hänellä oikeus siihen vedoten lunastaa omaisuus kuolinpesästä, kun sitä myydään.
Teoriassa, tiettyihin tilanteisiin soveltuva, hyvä luovutuksen estävä keino on esimerkiksi hallintaoikeus, joka on kirjattu kiinteistöön kohdistuvaksi rasitteeksi. Ulkopuolinen ei kovin mielellään osta kiinteistöä, mikäli kiinteistöä rasittaa jonkun muun oikeus käyttää sitä.
Kannattaa siis pohtia keskeiset asiat mielellään jo perittävän eläessä. Toki tilanteet voivat muuttua ja etukäteen ei voi olla ihan varma, mikä ratkaisu olisi käytännössä lopulta se paras.
Laadi osakassopimus ajoissa!
Sovi osakassopimuksessa ainakin seuraavista asioista:
Miten päätetään mökin käyttövuorot: Muun muassa lomasesonki ja juhlapyhät, erityisesti juhannus, ovat tärkeitä.
Mitä ylläpitotöitä kukin sitoutuu tekemään ja miten usein: Huoltokirja kannattaa laatia samassa yhteydessä.
Tasapuolinen kustannustenjako: Mitkä ovat toimenpiteet, jos joku ei pysty osallistumaan kustannuksiin. Mikä on korko, jos maksu viivästyy ja sovitaanko tämän esimerkiksi vähentävän lunastushintaa tulevaisuudessa tai hänen osuutensa arvoa.
Miten asioista päätetään: Erityisesti huolto- ja korjauskustannukset ovat tärkeitä jatkuvasti päätettäviä asioita, joissa enemmistöpäätös toimii usein hyvin. Sitten saattaa olla asioita, jotka kenties voidaan ratkaista vaikkapa arvalla.
Miten yhteisomistus puretaan: Lunastusehdot sekä hinnanmääräytyminen ainakin pitää sopia.
Huomioithan, että vaikka mökkiä ei käytä vuorollaan, se ei siis oikeuta olla osallistumatta ylläpito- ja korjauskustannuksiin, ellei tästä erikseen sovita.
Kannattaa myös toki pohtia tarkkaan, mitä mahdollisia muita erityisongelmia ja –tarpeita nimenomaan teidän tilanteeseen liittyy ja käsitellä ne mahdollisimman huolellisesti osakassopimuksessa. Jos kaikkea ei osaa vielä alkuvaiheessa listata, niin tärkeintä on, että laaditaan kuitenkin heti sopimus siitä, miten ja kuka tai ketkä asioista päättävät jatkossa – ja ehdottomasti lunastusehdot!
Jos tarvitset apua osakassopimuksen pohdinnassa tai lunastushinnan määrittämisessä, niin ota yhteyttä! Saga Property Advisorilta saat auktorisoidun kiinteistöarvioijan (AKA) arviokirjan esimerkiksi lunastusta varten.