Valaistusongelmia?

Valoporo oikein.JPG

Ei se mitään, niin meillä muillakin. On sitten kysymyksessä valaisin tai lamppu, mutta pieleen menee. Ihan on välillä oikein ikävä niitä aikoja, kun marketista kävi hakemassa 75–100-wattiset lamput, joita sitten jotkut kauppiaat ja kotitaloudet jonkin aikaan hamstrasivat ennen finaalia. Nyt ovat kaikkien hamstrausvarastot loppuneet ja Ledeillä se vain on opeteltava elämään.

Joulun aikaanhan heiveröinen tunnelmavalaistus kynttilöineen sopii oikein hyvin. Mutta ei sentään ihan koko päivää. Elämme pimeintä vuodenaikaa, jolloin kohtaamme sen tosiasian, että kunnon valot tarvitaan edelleen sekä sisälle että ulos. Toistaiseksi ei ole helposti saatavilla riittävän laajaa valikoimaa led lamppuja. Rautakaupoista kunnon valikoimaa ei tahdo löytää, varsinkaan jos haluaa enemmän kelvineitä kuin 2.700 (enemmän valkoisuutta) tai riittävästi lumeneita (valon voimakkuus). Viimeistään tulee eteen tilanne, kun lamput ovat läpinäkymättömän valkoisia. Lamppu rumentaa tai oikeastaan tekee joidenkin vanhojen kauniiden valaisimien käyttämisen mahdottomaksi, kun se valkoinen ”pallo” jollottaa näyttävästi sieltä sivun aukosta tai valaisimen läpi.

Väriero kenties hieman ylikorostettuna

Väriero kenties hieman ylikorostettuna


Virheistä oppii


Erään omakotitalon katossa oli aiemmin 4 kpl 75-wattista spottia. Huonekorkeus on vähän alle 5 metriä. Paikkoja olisi ollut kuudellekin spotille, mutta neljällä valaistus oli ollut riittävä. Saneerauksen yhteydessä sinne asennettiin 6 kpl upotettavia led spotteja, jotka olivat teholtaan voimakkaimmat kääntyvät spotit mitä Suomen maasta löytyi (netistä). Muuntajalla jouduttiin nämäkin laittamaan, asia josta sähkömies hieman korahteli. Mutta ne eivät siis lopulta valaisseet ollenkaan riittävästi. Niitä olisi pitänyt ymmärtää asentaa noin 10 kpl saman valaistustehon saavuttamiseksi käytännössä. Valitettavasti sähkösuunnittelussa ei tullut mieleen, että valaistus ei tule edes 6 kappaleella riittämään. Tai – tehokkaampia upotettavia LED-spotteja ei tule löytymään.  Tosin kalliiksihan se olisi tullut, jos olisi oikein suunniteltu. 

Lisäksi voimakkaat LED-lamput ovat kalliita. Pelkkä lamppu on 10 euroa ja siitä ylöspäin. Juu, käyttöikä on Ledeillä pitempi. Joissain valaisimissa on lamppu mukana eikä sitä voi vaihtaa. Joten pitää olla tarkkana ostaessa valaisinta, jotta ei käy kuten eräässä tapauksessa, kun kodinhoitohuoneen työtasovalaisin (IP44) osoittautuikin heijastimen vahvuiseksi, eikä lamppua voi vaihtaa.

Tai kun luulee löytävänsä ulkoportaille juuri riittävän tehokkaan lampun, jossa siis lumeneita on reippaasti päälle 1.000, niin ei tullut sitten ostaessa mieleen tarkistaa, että sen kanta on todella korkea ja valaiseva osa hyvin pieni. Eli ei sovi valaisimeen, jonka tarkoitus on antaa valoa muuallekin kuin taivaalle.  

Yksi opettavainen tapaus oli tyylikäs liesituuletin. Kun muualle keittiöön onnistuttiin löytämään 6.000 kelvinin (päivänvalo) LED lamput kattospotteihin ja työtasovalaisimiksi niin liesituuletin teki lopulta tepposet. Siihen mahtuikin ainoastaan erikoispieni kynttilälamppu, joita ei saanut muun värisenä kuin keltaisena. No värierohan oli todella suuri. Olisikohan kannattanut selvittää tämä asia ennen liesituulettimen tilausta.


Jos ei jotain hyvääkin…


Päivänvalon värisiä (5.000 – 6.000 kelviniä) LED lamppuja löytyy kuitenkin netistä tänä päivänä aika hyvin, esimerkiksi www.valotorni.fi. Tämä asia on selvästi parantunut. Toimitusaika voi tosin olla pitkä.  Vaikka päivänvalon väri ei ehkä ole kaikista tunnelmallisin, mutta jos pitää modernista lookista tai haluaa lisätä päivänvalontuntua päivälläkin hämärään tilaan, niin se on juuri se oikea sävy ainakin keittiöön, kylpyhuoneeseen, eteiseen, ja miksei myös vaatehuoneeseen. Tosin, kun ne lamput ovat valkoisia, niin vähääkään läpinäkyvä tai sivusta avoin valaisin ei käy. Tunnelmavalaistukseen, sen sijaan, sopii paremmin hieman epäsuora valo. Lisäksi keltaisuus tuo lämpöä.

Myös kaikennäköiset valonauhat ja –listat ovat tänä päivänä käteviä mm. keittiössä, vaatehuoneessa ja kaapistoissa.  


Sähkösuunnittelua ei voi delegoida


Aika paljon pitää opetella ennen kuin osaa suunnitella haluamansa valaistuksen kotiinsa. Ohjeita on netti täynnä. Tämän linkin takaa löytyy hyviä perusohjeita valaistuksen suunnitteluun.

Joka tapauksessa oma panos sähkösuunnitteluun on keskeinen, sitä kun ei valitettavasti voi sähköurakoitsijalle delegoida. Ongelma muodostuu silti jo välittömästi siitä, kun itse ei ole ammattilainen, eikä pysty arvaamaan, mikä on mahdollista/sallittua ja mikä ei. Joten vuoropuhelu ammattilaisen kanssa on välttämätön – ja joskus turhauttavaa kun bumerangi tulee joka ikisestä viattomastakin ehdotuksesta.

Ihan kaikkia kömmähdyskohtia laajoista nettiohjeista ei aina löydy. Seuraavassa on listattu joitain asioita, joihin on hyvin helppo kömmähtää:

  • Värierot: Jos haluat jonnekin 6.000 kelviniä (päivänvalo) ja jonnekin 2.700 kelviniä (keltainen valo), niin saattaa näyttää hassulta pitää näitä lamppuja yhtä aikaa päällä. Väriero on todella suuri. Käy erilaisissa tiloissa, joissa pystyt selvästi päättelemään, mikä valaistuksen taso on riittävä ja mikä väri miellyttää. Ja myös, mitä tapahtuu suunnittelemillesi sisustusväreille.

  • Valaistussuunnitelma: Valaistussuunnitelma tulee olla tehtynä kokonaan jo ennen sisäosien rakentamista. Jälkikäteen, esimerkiksi pintaremontissa, tietyt muutokset ovat mahdollisia ainoastaan pintavetoina, jotka ovat rumat.  Aina voi yrittää pohtia, saadaanko vedot piiloon tai maalattua tms.

  • Valaisimien riittävä määrä: Jos valon tehottomuus Ledeissä tulee vastaan, niin yksi vaihtoehto on asentaa enemmän valaisimia kuin mitä alun perin suunnittelit. Parempi liikaa kuin liian vähän, kaikkea ei tarvitse pitää yhtä aikaa päällä, kun huolehdit että katkaisimia asennetaan sopiva määrä.

  • Kattospottien muoto: Muista, että tyylikkäät spottivalaisimet eivät välttämättä ole pyöreitä. Perussähköasennus on tehty pyöreällä reikäterällä. Joka tapauksessa, jos reikä on suurempi kuin valitsemasi valaisin, niin valkoisen kannen reunat jollottavat sitten sivuista.

  • Riippuvalaisimien kohdat: Merkitse lattiaan tarkkaan kohdat jonne haluat esimerkiksi ruokapöydän tai olohuoneenpöydän riippuvalaisimet. Ne menevät asentajan toimesta muuten taatusti väärään kohtaan.

  • LED-valonauha: Jos haluat käyttää/lisätä joskus LED-valonauhaa pistokkeella esimerkiksi kaapistoissa, niin katso että pistoke asennetaan niin lähelle, että johdon saa piiloon, esimerkiksi kaapin sisään.

  • Lampun vaihtomahdollisuus: Kun ostat valaisimia tai laitteita, joissa valaistus, tarkista, onko lamppu ylipäänsä vaihdettavissa, ja minkä kokoinen lamppu sinne mahtuu sisään, ja minkä tehoisia ja värisiä niitä on saatavissa. Huomioi, että yhdellä E14-kantaisella lampulla ei saa tehokasta valoa. Esimerkiksi riippuvalaisin, jossa on paikka vain yhdelle E14 polttimolle lähentelee korkeintaan heijastinta.

  • IP44: Kauniita IP44 (kostean tilan) työtasovalaisimia ei edelleenkään löydy tiskialtaan ja kuivauskaapin kohdalle. Edelleen ne näyttävät kaikki teollisuusvalaisimilta. Tähän yhtenä ratkaisuna on valolista (IP44), jonka pystyy asentamaan myös kuivauskaapin ritilän alle (ja änkeä muuntaja kaapin sisään). Tarkista, että Kelvinit ovat samat kaikissa keittiön valaisimissa.

  • Muuntaja: Tarkista myös valitessasi valaisimia, että asennetaanko ne muuntajalla. Saako sen möykyn johonkin piiloon.

  • Energialamput: Varo ”energia” lamppuja. Niissä saattaa olla viive ennen kuin antavat täyden valaistustehon. Se nimittäin voi olla todella raivostuttavaa, kun astut kiireessä ulos pimeään talveen ja joudut seisahtumaan, jotta näet jotain. Tai huoneessa, jossa tyypillisesti vain käyt hakemassa jotain.

  • Kustannukset: Varaudu siihen, että toimivan valaistuksen toteutus on kalliimpaa kuin ennen. 1) joudut todennäköisesti asentamaan enemmän valaisimia 2) LED polttimot ovat kalliita, varsinkin jos tehoja haluaa 3) Valaisimet, joihin ei voi vaihtaa lamppua edellyttävät sähkömiestä siinä kohtaa, kun lamppu on loppuunpalanut. Viimeistään tässä kohtaa ei nimittäin enää yhtään ilahduta, että polttoaika oli pidempi kuin aiemmin hehkulampulla 4) vanhat valaisimesi eivät ehkä enää käy, koska valkoinen lamppu paistaa liian selkeästi.

 

Tunnelmallista joulua!

Toivottaa SAGA PROPERTY ADVISOR

Valoporo oikein compressed.JPG