Tuntuupa todella houkuttelevalta ajatus muuttaa uuden karheaan huoneistoon, jossa kukaan muu ei ole ennen asunut ja paikat on priimassa kunnossa. Ja vielä kun se on niin halpa! Vai onko sittenkään? Kannattaa tarkistaa, että oletko ostamassa huoneistoa ilman tonttia, joka onkin siis vuokrattu. Kyllä sinä sen maksaa joudut, pahimmassa tapauksessa jopa monikertaisesti. Eli saadakseen tietää huoneiston kokonaishinnan, pitää ostajan osata laskea velattoman hinnan päälle huoneiston osuus tonttivelasta. Tätä tuskin kukaan tavallinen asunnonostaja ymmärtää tehdä.
Muutostyöilmoituksen käsittelyaika voi olla kohtuuton
Monille on edelleen epäselvää, mistä muutostöistä kuuluu ilmoittaa taloyhtiölle, mistä pitää pyytää erityistä lupaa ja mitä ei tarvitse ilmoittaa ollenkaan. Ja entäpä mitä seuraa jos ei ilmoita mitään? Ilmoitusvaatimuksen tarkoitus on valvoa noudatetaanko remontissa hyvää rakennustapaa ja aiheutuuko kunnossapidosta mahdollisesti vahinkoa tai muuta haittaa. Uuden asunnon ostajan on todella tärkeää tietää, miten esimerkiksi kylpyhuoneen remontti on toteutettu ja valvottu, vai onko kenties se vanha muovimatto jätetty uusien laattojen alle. Joissain taloyhtiöissä käsittelyajat ovat kuitenkin kohtuuttoman pitkät. Uuden asunnon ostajalle on tärkeää saada tietyt asiat kunnostettua ennen sisäänmuuttoa.
Perintömökin yhteiskäyttö - osakassopimus kenties polku onneen?
Kesähuvilat ja – mökit voivat pahimmillaan olla ahdistavia taistelutantereita yhteiskäytössä. Nimittäin riitaisat ihmiset saavat aikaan riidan missä vain ja mistä tahansa syystä. Kesämökkiläisten keski-ikä on nykyisin 62 vuotta. Se tarkoittaa, että sukupolvenvaihdos on ajankohtainen entistä useammassa vapaa-ajan asunnossa. Noin 500 000 kesämökin lisäksi on 100 000 tyhjilleen jäänyttä pientilaa, jotka ovat muuttuneet vapaa-ajan asunnoiksi. Tänä päivänä useimmilla mökeillä on enemmän tunnearvoa kuin taloudellista arvoa. Kulut juoksevat kuitenkin koko ajan. Mökille ei välttämättä edes löydy ostajaa ja purkaminenkin on kallista. Vapaa-ajan asunto voi kuitenkin olla monelle erittäin tärkeä henkireikä ja siitä ei haluaisi millään luopua. Yhteisomistajuus voisi periaatteessa olla ratkaisu monessa tilanteessa - jos vain sen onnistuu saada toimimaan.
Tarjous hyväksytty. Kohta muutetaan. Auts, myyjä kuoli!
Mikä on todennäköisyys sille, että myyjä kuolee kesken kaupanteon? Se on tietenkin sitä suurempi, mitä vanhempi henkilö tai mitä enemmän myyjiä. Jos kuolinpesältä ollaan ostamassa, saattaa osakkaita olla useita, joista joku saattaa kupsahtaa ennen kaupantekopäivää. Asiasta ei juuri varoiteta asunnonostajia. Ei myöskään löydy selkeitä ohjeita siitä, mikä on ostajan suoja viivästyksen osalta. Kyllä. Kaupanteko ja hallinnan luovutus tulee viivästymään, kenties hyvinkin pitkään. Ostaja on todennäköisesti sopinut jo aiemman asunnon luovutuksesta, jolloin hän joutuu käytännössä lumihankeen.