Kausi 4, jakso 5. Paljonks tost jää Onnellisuutta viivan alle?

Oikein toimimisen kulttuurista mukana puhumassa Niina Ratsula, Code of Conduct.

 “If you do not make money you do not make sense” Tämä vanha sanonta perustuu korporaatiokapitalismiin, joka pitää ahneutta hyveenä.  Näinkö me vieläkin ajattelemme? Päästäisiinkö helpommalla, jos vain suljettaisiin nykyisen kaltaiset kauppakorkeakoulut, kysyy professori Martin Parker. Mikä pitäisi ihan oikeasti olla tänä päivänä yrityksen menestyksen mitta? Voisiko onnellisuuteen liittyvät mittarit olla kuitenkin todellista menestystä osuvammin mittaavia?

Sokeutuminen omalle toiminnalle on keskeisin syy ihmisen epäeettiseen toimintaan. Vaikka toki tahallistakin on. Epäeettisyys on kuitenkin todella harvoin tietoinen valinta. Ihmisen epäeettinen toiminta kuitenkin tyypillisesti lisääntyy kriisissä. Ihmisen epätoivo ja paine selviytyä nousee helposti päällimmäiseksi.

 

Kausi 4, jakso 4. Opitaan etänä!

Tässä jaksossa puhutaan etäopiskelusta sekä etäkouluttamisesta. Uudessa maailmassa siis. Mitä kaikkia mahdollisuuksia se luokaan! Haasteita on toki paljon, ennen kaikkea yhteydet. Toki myös laitteet, sovellukset, sekä kouluttajan ja koulutettavien etäosaaminen. Tehdään tästä toimiva juttu, jookos! Mukana Alma Talent'in Marianne Peltola. Nyt rakennetaan LaaS (Learning as a Service) ympäristöjä kiivaaseen tahtiin. Ootko mukana?

 

Kausi 4, jakso 3. Koronaloikka etätyöhön

Korona EXIT kauden 3. jaksossa aiheena on etätyö. Digiloikka tuli nyt, kun oli pakko, mutta miksi vasta nyt? Eikös digitalisaatiosta ole rummutettu jo kohta 20 vuotta? Ja hei, missä on kokoukseen osallistuvien videokuva? Ja mitenkäs sen laajakaistahankkeen kanssa kävi, eli missä toimivat nettiyhteydet? Nyt tulee kovaa asiaa, ja koskee varmaan melkein ihanjokaikistä meistä! Suosittelen kuuntelemaan mitä Digikuun Antti Aholalla on sanottavaa asiasta. Mitä pitäisi tapahtua, että yhteydet toimivat muuallakin kuin Helsingin keskustassa? Ai niin, mutta eihän ne toimi välttämättä sielläkään… Entäpäs muut hätäpäissätehdyt IT ratkaisut. Missä on IT päättäjät johtoryhmistä?

No entäs sitten etäjohtaminen. Johtaako etätyö viinamäen reitille? Alkolukko tietsikkaan vai? Hämärtyykö työajan ja vapaa-ajan raja entisestään? Mutta eipäs pidäkään sekoittaa tätä mixiä huonoon johtamiseen. Olisiko lopulta näitä ongelmia, jos johtaminen täyttäisi laatuvaatimukset? Ihan varmaa on se, että huono johtaminen tulee tästedes korostumaan, for sure!

Mutta voitaisiinko jo sopia nyt jo viimeistään, että sihteerit pitää saada takaisin – etänä ok tietty, yes!

Kausi 4, jakso 2. Kassakriisi

Korona EXIT kauden 2. jaksossa puhutaaan kassakriisistä. Mukana taloushallinnon konkari Riikka Lehtinen. Palautetaan ensin mieliin, mitä tapahtui 90-luvun laman aikana ja jälkeen. Kassakriisi on jopa operatiivisesti muuten kannattavien yritysten yleisin syy konkurssiin. Onko keväällä 2021 odotettavissa konkurssiaalto?  

Miten kassakriisiä voidaan hallita? Miten vuokranantajat ovat tulleet vastaan? Miten tilitoimisto voi auttaa? Tai miten se pitäisi pystyä auttamaan? Millaista on tilitoimiston neuvonta parhaimmillaan? Kuuntele miten Riikka mainiosti tuo esille myös sen kuinka yrittäjän henkilötaloutta ei voi erottaa yrityksen taloudesta. Toisaalta tämän voi myös kääntää vahvuudeksi tietyissä tilanteissa.


Linkit ja vinkit:

Talk Talk, Such A Shame

Kausi 4, jakso 1. Kriisijohtaminen

Korona EXIT kauden ensimmäisessä jaksossa Timo ja Hannamari puhuu kriisijohtamisesta. Mitä on kriisijohtaminen? Voidaanko kriisiin valmistautua? Mikä ero: Riski vai epävarmuus? Miksi autoritääristä johtamista kavahdetaan, eikö se juuri luo turvallisuudentunnetta? Vai käsitetäänkö koko  termi ihan väärin? Vakuuttava viestintä perustuu numeroihin, miten on yleisön talouslukutaidon laita? Ei pidä unohtaa, että kriisissä piilee myös kehitysmahdollisuus.


Linkit ja vinkit:

Vincent C. C. Cheng, Susanna K. P. Lau, Patrick C. Y. Woo, and Kwok Yung Yuen, 2007: Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus as an Agent of Emerging and Reemerging Infection:
Hannele Seeck, Kriisit ja työyhteisöt
Talk Talk, Such A Shame

Kausi 3: JOHTAJUUDESTA - Riitta Helaniemi, Paulig Oy

Kausi 3: KOHTUULLISUUDESTA - Joni Jaakkola, Optimal Performance


Linkit ja vinkit:

Robin Sharma. 5 AM club.

Harri Gustafsberg. Karhuryhmä

John Berardi. Change Maker.

Meriläinen, Tienari & Valtonen (2015). Headhunters and the ‘ideal’ executive body, Business and Management, Vol  22 (1), pp. 3-22.

Janne Tienari ja Susan Meriläinen. Palvelukseen halutaan ajokoira - johtajan ulkonäkö ja esiintyminen.

Vanessa Mae. Bach Toccata and Fugue in D Minor.

Kausi 3: EETTISYYDESTÄ - Niina Ratsula, Code of Conduct Oy

Kausi 3, jakso 7/7: HIMO

Kausi 3, jakso 6/7: HENGEN VELTTOUS


Linkit ja vinkit:

Alf Rehn. Johtajuuden ristiriidat.

Michael Polanyi (1967). The Tacit Dimension.

Mintzberg, H., Waters, J. (1985). Of strategies deliberate and emergent. Strategic management journal, 6(3), 257-272.

Pfeffer, J. (1992). Understanding Power in Organization. California Management Review, 34(2).

Albert Camus (1956). Putoaminen

Nonaka, I., & Takeuchi, H. (2007). The knowledge-creating company. Harvard business review, 85(7/8), 162.

 Antti Aho. Kirjanpitäjästä Konsultiksi

Jessika Aro. Putinin trollit.

Harri Gustafsberg. Karhuryhmä

DISC-analyysi Lue myös: How Swedes were fooled by one of the biggest scientific bluffs of our time.

Minna Huotila ja Mia Moisala. Keskittymiskyvyn elvytysopas.

Seija Ahava. Ennen kuin mieheni katosi

Suvi Vaarla. Westend

Vanessa Mae. Bach Toccata and Fugue in D Minor.

Kausi 3, jakso 5/7: KOHTUUTTOMUUS

Kausi 3, jakso 4/7: VIHAMIELISYYS

Kausi 3, jakso 3/7: KATEUS

Kausi 3, jakso 2/7: YLIMIELISYYS

Kausi 3, jakso 1/7: AHNEUS

Podcast kuvaus: Kaudet 1 ja 2

Paljonks tost jää viivan alle? on räväkkä ja elämänmakuinen Podcast-sarja, jossa Timo Toivanen ja Hannamari Heino murskaavat numeroita ja numeropäitä sekä ravisuttavat yleisiä käsityksiä ja epäkohtia taloudesta ja johtamisesta. Podcast on tarkoitettu – oikeastaan ihan kaikille, jotka ovat tai ovat olleet työelämässä johtamassa tai johdettuina. Eikä ongelmia unohdeta kuluttajankaan näkökulmasta. Jaksojen lopussa tarjotaan ratkaisuja yleisiin epäkotiin. Podcast sisältää paljon keissejä elävästä elämästä.

Neliökuva kausi 2.png

Tutustu meihin tästä:

Referenssejä mm.

”Opin oikeasti - ja se on a) paljon sekä myös b) enemmän kuin odotin. Hiukan mua pelotti, että kaikkien pitää sopeutua siihen taloustermejä liukuhihnalta tiputtelevaan CFO:hon, mut onneksi senkin pitää kyetä kertomaan asiat suomeksi meille pulliaisille (Puuh!) Odotan jatkoa.” – Oskari Uusitalo, Copywriter & Marketing Professional

"Oli aivan loistava podcast; selkeä, hauska, mukaansatempaava, ja ennen kaikkea paljon tärkeää asiaa. Suosittelen." - Johan Simell, Business Controller


Kausi 2, jakso 5/5: Little less conversation - little more action!

Kausi 2, Jakso 5: Kesto 42 min

2.8.2019

“Eikös juuri vuorovaikutusta pitänyt lisätä..?”

Neliökuva kausi 2.png

Se on Paljonks tost jää viivan alle? toisen kauden viimeinen jakso. Missähän sitä nyt ollaan? Tässä jaksossa TT & HH pähkäilevät muun muassa sitä, että miten sitä toimintaa saisi dynaamisemmaksi. Ehdottomasti se tarkoittaa ainakin, että kaikenlainen asioista "jauhaminen" pitäisi saada loppumaan. Mutta mitä muuta?

-

Aiheita mm.

  • Mitenkäs taas tämä Mestari-Kisälli asia liittyy toiminnan tehostamiseen?

  • Entäs kokeileva kehittäminen? Tiedätkö mitä tarkoittaa MVP?

  • Millaista on dynaaminen muutosjohtaminen? Ja - millaista se siis ei ole?

  • Milloin tavoitteista voi muodostua negatiivinen kannustin?

  • Tiedätkö mitä tarkoittaa strategisen ympäristön rihmastoituminen?

  • Kuinka monta johtoporrasta lopulta on välttämätöntä?

Kausi 2, jakso 4/5: Business jargon

Kausi 2, Jakso 4: Kesto 37 min

26.7.019


“Miksi liikemaailman ihmiset kuulostavat idiooteilta?”


Neliökuva kausi 2.png

Paljonks tost jää viivan alle? toisen kauden 4. jaksossa pelataan Bingoa saaristoravintolassa. Ja mitähän muuta me taas tehdään? Mukana myös IT hemmo. Jargon on sitä, että puhutaan termeillä, joita muut eivät ymmärrä. Ja bisneksessä jos missä näitä löytyy! Miksi silti käytämme termejä, jos kerta muut eivät ymmärrä? Jakson lopussa Timo ja Hannamari antavat vinkkejä, miten onnistutaan rakentamaan sellainen organisaatiokulttuuri, että jargonista päästään eroon.

Seuraava jakso, pe 2.8. klo 12:00: Little less conversation - little more action!

Kausi 2, jakso 3/5: Laatu - mihinkäs se jäi? 60-luvulle kenties?

Kausi 2, Jakso 3: Kesto 43 min

19.7.019

Neliökuva kausi 2.png

Laatu - mihinkäs se jäi?

Paljonks tost jää viivan alle? toisen kauden 3. jaksossa käydään muun muassa kahvipöytäkeskustelua 82-vuotiaan leidin kanssa ensisijaisesti palvelun laadusta. Mitä näkemyksiä hänellä mahtaa olla laadusta nyt verrattuna esimerkiksi 60-lukuun? Puhumme myös sivistyksen katoamisesta. Wikipedia määrittelee sivistyksen kasvatuksen kautta omaksutuksi tiedoksi, henkiseksi kehittyneisyydeksi ja avarakatseisuudeksi. Lopussa Timo ja Hannamari antaa palvelun laatuun liittyviä vinkkejä.

Aiheita mm.

  • Mitä on palvelun laatu?

  • Miksi laadusta ei olla kuitenkaan valmiita maksamaan?

  • Tunnistetaanko asiakkaiden todelliset tarpeet?

  • Miten sivistyneisyys liittyy laatuun?

Seuraava jakso, pe 26.7. klo 12:00: Bisness Jargon - Bullshit Bingo